Međunarodna znanstvena konferencija o mikroskopiji u Rovinju (24.-29.9.)

Od nedjelje 24. rujna do petka 29. rujna 2017. godine u hotelu Lone u Rovinju održat će se 13. međunarodna znanstvena konferencija o mikroskopiji („13th Multinational Congress of Microscopy, MCM 2017) koja će okupiti vodeće europske stručnjake i mlade istraživače iz različitih područja znanosti koji se bave mikroskopijom. Program konferencije podijeljen je u tri osnovna područja i obuhvaća znanosti o materijalima, znanosti o životu i razvoj instrumentacije za mikroskopiju, a njezinom radu sudjelovat će stručnjaci iz područja biologije, fizike, kemije, medicine, biomedicine, istraživanja mora, geologije i mineralogije koji mikroskopiju primjenjuju u svom znanstvenom radu. Konferencija se održava u organizaciji Hrvatskog mikroskopijskog društva i Instituta Ruđer Bošković, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Konferenciju će svojim izlaganjem otvoriti ugledni svjetski fizičar i otac suvremene elektronske mikroskopije prof. dr. sc. Harald Rose s Tehničkog sveučilišta u Darmstadtu, dobitnik prestižne Wolf nagrade za fiziku koja se po prestižu unutar znanstvenih krugova uspoređuje s Nobelovom nagradom. Ostali istaknuti govornici uključuju prof. dr. sc. Juergena Plitzka s Instituta Max Planck, prof. dr. sc. Paula Midgleya sa Sveučilišta Cambridge, prof. dr. sc. Marka Krefta sa Sveučilišta u Ljubljani, prof. dr. sc. Mirana Čeha s Instituta Jožef Stefan te dr. sc. Evu Roblegg sa Sveučilišta Karl-Franzens u Grazu.

Program obuhvaća i izlaganja 42 pozvana predavača, 80 ostalih usmenih izlaganja i više od 200 znanstvenih postera koji će biti predstavljeni tijekom trajanja konferencije na kojoj će se okupiti više od 450 uglednih znanstvenika iz 30-ak zemalja. Ostale aktivnosti vezane za konferenciju uključuju nekoliko radionica sponzora te uručenje nagrade Europskog mikroskopijskog društva za izvanredan znanstveni rad.

„Jako sam zadovoljna što na konferenciju o mikroskopiji koju organiziramo u Rovinju dolazi velik broj uglednih znanstvenika, a posebno me veseli i gostovanje prof. dr. sc. Haralda Rosa koji ima velike zasluge za razvoj suvremene mikroskopije. Važnost mikroskopije iznimno je velika jer omogućuje uvid u žive stanice i materijale na temelju kojih znanstvenici, bez obzira kojim se područjem bavili, dolaze do zaključaka o raznim fenomenima koje istražuju te, na taj način, zapravo predstavlja osnovni „alat“ svakog znanstvenika. Vjerujem da će svi sudionici tijekom šest dana trajanja konferencije imati priliku uživati u vrhunskoj znanosti, ali i u čarima Rovinja i Istre“, izjavila je dr. sc. Andreja Gajović s Instituta Ruđer Bošković, predsjedateljica 13. međunarodne konferencije o mikroskopiji uz prof. dr. sc. Igora Webera.

Kao uvod u samu konferenciju, u Trstu će se 23. i 24. rujna održati povezana radionica o istraživanju dinamičkih pojava kombinacijom elektronske mikroskopije i rentgenske difrakcije kojom se omogućuje proučavanje dinamičkih procesa u stvarnom vremenu u različitim uvjetima, što predstavlja i opći trend u području svjetlosne i elektronske mikroskopije o kojem će biti riječi i na konferenciji u Rovinju.

Više informacija o MCM 2017 konferenciji o mikroskopiji i njezinom programu možete pronaći na internetskim stranicama https://mcm2017.irb.hr/ .